Categories
Uncategorized

Aan Rik Torfs en Urbanus

Beste Rik Torfs,

U bent een geleerd man. Daar heb ik geen twijfels over. Het is zelfs mogelijk dat hetgeen ik hier zal zeggen zuiver een effect is van een slechte montage. Toch wil ik even mijn mening delen over “Nooit Gedacht“, een dialoog tussen U en een bekende vlaming.

Waarom laat je je gasten niet uitspreken? Ik was mijn respect voor Urbanus volledig verloren na het iets te rechts getinte debat in “Morgen Beter”, enkele maanden geleden. Dankzij uw interview begin ik dit verloren respect min of meer terug te krijgen.

Maar kan je alsjeblieft stoppen met mensen te onderbreken? Ik begrijp uiteraard dat u uw vragen voorbereid hebt, maar laat ze alsjeblieft een beetje logisch in elkaar overgaan. Terwijl Urbanus in een “stream of consciousness” zit, onderbreek jij hem om helemaal plots een ander onderwerp aan te snijden.

Dit had een schitterend programma kunnen zijn zonder Rik Torfs. Ik heb respect voor uw ietwat synische en intelligente humor, maar overdrijf het nu niet. Televisie is niet jouw medium. Probeer de boekenkast.

En toch heb ik deze avond genoten. Dank je, Urbain, voor de inzichten die jij mij gaf. Ik deel geen van jouw overtuigingen en vind je nog steeds een ietwat egocentrische rechtse klootzak, maar je bent tenminste niet meer de extreem rechtse eenzaat die je in morgen beter leek te zijn.

Vooral je meningen over het geloof hebben me aan het denken gezegd. Je idee over “leven na de dood” en het terugdenken aan je liedje lieten mijn zuiver nihilistische ideeën toch even wankelen.

Quote van Urbanus:

Mocht er niks meer zijn na de dood, dat zou ik een zeer grove belediging vinden.

Om af te sluiten deel ik graag ook de tekst van een van Urbanus mooiste nummers:

Als ik dood ga,
en ik naast mijn lichaam sta,
dan zal ik rustig blijven wachten
tot ze me komen halen.
De goede geesten van het licht,
want zij zullen me leiden
naar de eeuwig groene weiden.

Als ik dood ga,
zal ik helemaal niet bang zijn.
Ik zal zelfs heel tevreden zijn,
want ik heb vertrouwen
in wat er komen zal.
Niemand loopt verloren
als hij op weg is naar ’t heelal.

Als ik dood ga,
dan zal God me vragen
wat ik met al die mooie dagen
van mijn leven heb gedaan.
Hij zal vragen waar ik zat,
of ik aan Hem wel heb gedacht
toen ik Hem niet nodig had.

Als ik dood ga,
en ik naast mijn lichaam sta
begint alles van tevoren,
want ik word opnieuw geboren.
Eer alles is voltooid,
zal ik nog dikwijls moeten sterven
Maar echt doodgaan doe ik nooit…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *