Builders from hell

Werkje: het vervangen van een vulset voor een centrale verwarming.
Duur van het werkje: 30 minuten.
Uurprijs: 40 euro per uur.
Transport: 5 euro per kilometer.

Toen ik D. midden 2016 vroeg om mijn gehele centrale verwarming te leveren en de boiler te installeren, was hij de goedkoopste van de weinige offertes die ik aangevraagd had. Ik wist toen natuurlijk niet dat het systeem niet keuringswaardig zou zijn. In plaats van een “dure” reglementaire terugslagklep, koos D. een goedkoper model. “Het water stond immers al open” en een keuring was “waarschijnlijk niet nodig” zou D. me later – bij de installatie van de nieuwe klep – zeggen.

Het jammere was natuurlijk dat ik nog een aansluiting aan het rioolnetwerk nodig had en een keuring van de drinkwaterleiding zich alsnog op droeg. De keurder had maar één blik nodig om te zien dat de terugslagklep voor het vulsysteem niet voldeed.

Geen probleem, dacht ik. Ik bel gewoon eventje D. op, en die komt dat wel even fixen. “Waarom hebt ge dat laten keuren” kon ik niet helemaal goed beantwoorden, maar enkele weken later belde D. dan toch dat ik hem de maandag erop kon verwachten.

“Da’s wel duur hoor, zo’n terugslagklep.” Ik heb niet zo’n verstand van zo’n dingen, dus ik luisterde en zweeg. Ik kreeg een factuur van 250 euro voorgeschoteld. Er werd zelfs geen moeite gedaan om de BTW te berekenen: 250 euro. Rond. Beschreven als materiaal + werk + transport.

Ik betaalde de factuur. Per ongeluk, eigenlijk. Ik had hem klaargezet voor betaling, en was daarna wat beginnen googlen naar hoeveel zo’n reglemantaire vulset nu eigenlijk kost.

€ 40,00 zo blijkt. BTW exclusief, maar over 6% kan je niet struikelen, natuurlijk. De terugslagklep was zelfs precies hetzelfde model als hetgeen geïnstalleerd is. Heeft u interesse? U kan hem hier online bestellen!

De uurprijs van D. ligt vast op 40 euro per uur. Dat hadden we afgesproken, via email. De materiaalkost kennen we ondertussen ook: om en bij de 40 euro. D. is ongeveer 30 minuten aan het werk geweest: zo komen we dus aan de werkkost. Werk en materiaal samen komt dan op zo’n 60 euro.

De enige onbekende is dan nog de transportkost. Zottegem is 33km van mijn huis verwijdert. 250 – 80 = 170 euro, ofwel € 5,15 per kilometer! Nu heb ik D. zijn camionette niet grondig bekeken, maar ik zou toch verwachten dat D. gewoon op benzine of diesel rijdt?

250 euro om een niet reglementair stuk te vervangen. Een factuur zonder enig detail. En niet eens zeker zijn of de rest nu eigenlijk wel reglementair is. Je moet een idioot zijn om dat te betalen?

Maar dat ben ik dus. Een idioot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *